Tudjuk, hogy március 15-től új értelmet nyer a CSOK. Sok könnyítésben lesz része az igénylőknek. Ezt ezer helyen lehet olvasni, nyilván mostanában még a csapból is ez fog folyni. De észrevettünk valamit.

A lényeg:

Adott egy külföldön dolgozó, de itthon lakást venni szándékozó 1,2,3,… gyermekes pár. Tegyük fel, hogy haza is fognak költözni. Szeretnék igényelni a CSOK-ot.

A módosítás értelmében csak nyilatkozni kell, hogy a jövőben (180 napon belül) létesít magyarországi TB jogviszonyt, tehát munkát vállal itthon.

És akkor itt a rés a pajzson:

A kedvező hitelkonstrukciók miatt, pláne ha valaki új lakást vesz/épít és van (vagy bevállal) 3 gyermeke(t), egészen biztosan hitelt is igényelni fog. Igen ám, de ha az igénylő lenyilatkozza, hogy 180 napon belül itthon létesít munkaviszonyt, akkor ez logikusan azt jelenti, hogy az a munkaviszonya – amire egyébként a hitelt alapozza és ez alapján bírálja el a bank a kérelmét – megszűnik. Már teljesen más jövedelemmel fog rendelkezni nagy valószínűség szerint.

Tehát a bank úgy ítél meg valakinek 15-20 évre egy hitelt, hogy már akkor tudja, hogy az ügyfél jövedelmében, munkaviszonyában – konkrétan az életében – egészen biztosan olyan változás fog beállni 6 hónapon belül, ami igen erősen kihat a biztonságos törlesztésre. Őrült kockázat!

OK, ez a helyzet CSOK igénylés nélkül is bármikor előfordulhat, de jelen esetben a bank már 100% biztonsággal tudja, hogy ez nagyon hamar be fog következni.

Most akkor hogy is van ez???